Vés al contingut

Partit Radical Serbi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPartit Radical Serbi
(sr) Српска радикална странка Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologianacionalisme serbi
euroescepticisme
russofília
Gran Sèrbia
ultranacionalisme
populisme de dreta
right-wing antiglobalism (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaultradreta Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació23 febrer 1991, Kragujevac Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membres80.000 (2019) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaVojislav Šešelj Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc websrpskaradikalnastranka.org.rs Modifica el valor a Wikidata

El Partit Radical Serbi (en serbi Српска радикална странка/Srpska radikalna stranka) és un partit polític nacionalista de Sèrbia. Va ser format en 1991 quan el Partit Popular Radical, un partit de 1990 (que no s'ha de confondre amb el Partit Popular Radical de Nikola Pašić), i el Moviment txètnik Serbi es van unir en una mateixa organització.[1] El Moviment txètnik Serbi va ser format després d'una escissió en el Moviment de Renovació Serbi en 1990. Aquest dona suport una Gran Sèrbia i reclama l'herència txètnik.

Durant el període 1998-2000 va formar governs amb el Partit Socialista de Sèrbia, al mateix temps que va gastar el seu temps en l'oposició amb el seu líder, Vojislav Šešelj, empresonat en 1994. Šešelj espera el judici en el Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia de la Haia.

En les eleccions generals de 2003, el Partit Radical Serbi va aconseguir el 27,6% dels vots i 82 de 250 escons.

Les polítiques del partit inclouen la realització de la Resolució 1244 de les Nacions Unides per a permetre a la policia i l'exèrcit serbis protegir els seus ciutadans de la província de Kosovo, un territori protegit de l'OTAN.

Des que el Partit Socialista de Sèrbia (SPS) va guanyar la majoria de vots en les últimes eleccions parlamentàries de desembre, han afegit molts elements de caràcter social al seu programa.

El president diputat de l'SRS, conduint el Partit mentre Šešelj està a La Haia és Tomislav Nikolić. Nikolić va guanyar unes eleccions presidencials declarades invàlides, si més no del 50 per cent dels ciutadans va votar. En l'última elecció presidencial la llei sobre l'assistència va ser suprimida. En la primera ronda d'eleccions sèrbies presidencials del 2004 ell va guanyar amb aproximadament el 30% dels vots. En la segona ronda va perdre enfront del líder del Partit Democràtic, Boris Tadić que va obtenir un 45%.

El partit ha tingut presència en la República Sèrbia i en la República Sèrbia de Krajina a principis dels 90. En 2006 un Partit Radical de serbis a Macedònia va ser registrat i va guanyar l'estatus de candidat en les eleccions parlamentàries de 2006 de la República de Macedònia. S'especula amb l'intent de registrar un partit en el recentment independent Montenegro, on donarien suport a la creació d'un Montenegro serbi dintre del Montenegro independent. El 21 de gener guanya a les eleccions legislatives de 2007 però els europeistes reformistes van formar govern.[2]

Els desacords amb Šešelj van fer que Nikolić formés el nou grup parlamentari Napred Srbijo! ("Endavant Sèrbia!") en 2008 amb altres membres de l'SRS, que van ser expulsats de l'SRS. El secretari general de l'SRS, Aleksandar Vučić, també va renunciar a l'SRS i van llançar llavors el Partit Progressista Serbi.[3]

Referències

[modifica]
  1. Ramet, Sabrina P. The three Yugoslavias: state-building and legitimation, 1918–2005. Indiana University, 2006, p. 358–359. ISBN 978-0-253-34656-8 [Consulta: 15 juny 2012]. 
  2. «Radical Serbia speaker steps down». BBC News, 13-05-2007 [Consulta: 20 abril 2011].
  3. «Nikolic's new party to hold founding session next month in Belgrade». Southeast European Times [[[Belgrade]]], 17-09-2008 [Consulta: 23 abril 2011].